Sklep Naturalny - Życie zgodne z natura

Kategorie

Informacje ogólne
Informacje Prasowe o Produktach

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka prywatności
 
1. Administratorem danych osobowych Użytkowników portalu sklepnaturalny.com jest firma In Motion International Sp. z o.o., ul. Okrężna 8, 62-060 Krąplewo, NIP 7773282599, KRS: 0000671369, tel. 600232368,
adres e-mail do kontaktu: agata@sklepnaturalny.com.
 
2. Dane osobowe Użytkowników są przetwarzane przez Administratora zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych, w tym zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).
 
3. Pochodzenie danych osobowych
Dane osobowe otrzymaliśmy w momencie zarejestrowania się na portalu, złożenia zamówienia lub zgłoszenia się do konkursu/akcji promocyjnej.
 
4. Dane osobowe, które gromadzimy:

 

  • imię i nazwisko,
  • adres email,
  • numer telefonu,
  • adres dostawy,
  • nazwa (w przypadku firm),
  • adres prowadzenia działalności gospodarczej (w przypadku firm),
  • nr NIP (w przypadku firm).
 
5.  Cele i termin przechowywania danych osobowych. Dane przechowywane są:
  • w celu rejestracji i prowadzenia konta Użytkownika do czasu likwidacji konta na żądanie Użytkownika  (podstawa art. 6 ust. 1 litera b RODO),
  • w celu zawarcia i realizacji umowy sprzedaży produktów za pośrednictwem portalu sklep naturalny.com do czasu zakończenia realizacji umowy (podstawa art. 6 ust. 1 litera b oraz art. 9 ust. 2 litera h RODO),
  • w celu realizacji przez Administratora ciążących na nim obowiązków prawnych wynikających z przepisów prawa podatkowego przez okres 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego,
w którym upłynął termin płatności podatku należnego w związku z zawarciem i realizacją umowy sprzedaży produktu lub dłużej jeżeli wymagają tego przepisy prawa (podstawa art. 6 ust. 1 litera c oraz art. 9 ust. 2 litera h RODO),
  • w celu marketingu bezpośredniego z informacjami o produktach, usługach i promocjach od momentu wyrażenia do momentu cofnięcia zgody (podstawa art. 6 ust. 1 lit. a RODO),
  • w celu ustalenia i dochodzenia roszczeń, które Administrator może mieć w stosunku do Użytkownika lub Użytkownik w stosunku do Administratora przez okresy przedawnienia roszczeń określone w przepisach prawa (podstawa art. 6 ust. 1 lit. f oraz art. 9 ust. 2 lit. h RODO),
  • w celu obrony przed roszczeniami jakie Użytkownik może mieć w stosunku do Administratora przez okresy przedawnienia roszczeń określone w przepisach prawa (podstawa art. 6 ust. 1 lit. f oraz art. 9 ust. 2 lit. h RODO).
 
6. Podanie danych i zgoda na ich przetwarzanie
  • podanie danych osobowych jest dobrowolne,
  • w celu rejestracji konta oraz złożenia i realizacji zamówienia podanie danych jest niezbędne,
  • podanie danych do celów marketingu bezpośredniego (np. newsletter) jest dobrowolne,
  • Użytkownik może cofnąć zgodę na przetwarzanie danych w każdym momencie kontaktując się z Administratorem mailem na adres: agata@sklepnaturalny.com lub wysyłając pismo na adres firmy: In Motion International Sp. z o.o., ul. Okrężna 8, 62-060 Krąplewo,
  • zgoda na otrzymywanie newslettera może być cofnięta przez kliknięcie w link zamieszczony na dole każdego newslettera,
  • cofnięcie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, które było dokonane na podstawie wyrażonej zgody przed jej cofnięciem.
 
7. Prawa Użytkowników związane z przetwarzaniem danych osobowych
  • Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych osobowych,
  • prawo do ich poprawiania, uzupełniania, aktualizacji, sprostowania, ograniczenia przetwarzania, sprzeciwu wobec ich przetwarzania oraz usunięcia, jeśli jest to zgodne
z obowiązującymi przepisami prawa,
  • prawo do przenoszenia danych,
  • każdemu Użytkownikowi, którego dane są przetwarzane przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Z praw tych Użytkownik może skorzystać:
  • w zakresie sprostowania danych: gdy stwierdzi, że dane są nieprawidłowe lub niekompletne,
  • w zakresie żądania usunięcia danych: jeśli zgłosi sprzeciw wobec przetwarzania danych, okaże się, że dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem lub gdy dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa, jeśli dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez Administratora, jeśli cofnie swoją zgodę na przetwarzanie danych lub dane zostały zebrane w związku ze świadczeniem usług drogą elektroniczną oferowanych dziecku,
  • w zakresie ograniczenia przetwarzania danych: gdy stwierdzi, że dane są nieprawidłowe może żądać ograniczenia przetwarzania danych do czasu zweryfikowania przez nas prawidłowości tych danych, a także gdy dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, ale nie będzie chciał, aby zostały usunięte lub gdy dane nie będą nam już potrzebne, ale mogą być potrzebne Użytkownikowi do obrony lub dochodzenia roszczeń, ewentualnie także gdy wniesie sprzeciw wobec przetwarzania danych do czasu ustalenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie Administratora są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu,
  • w zakresie żądania przeniesienia danych:  gdy przetwarzanie to odbywa się w sposób automatyczny oraz gdy przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody Użytkownika lub umowy zawartej z Użytkownikiem.
 
8. Udostępnianie i powierzenie danych
  • dane mogą być udostępniane przewoźnikowi lub pośrednikowi świadczącemu usługi pocztowe/kurierskie w zakresie niezbędnym do realizacji złożonego przez Użytkownika zamówienia,
  • w przypadku płatności kartą kredytową dane mogą być udostępniane wybranemu podmiotowi obsługującemu taką płatność w sklepie internetowym,
  • dane mogą być powierzone podmiotom dostarczającym systemy informatyczne umożliwiające funkcjonowanie portalu (np. hosting),
  • dane nie zostaną udostępnione, ani sprzedane osobom trzecim w celach marketingowych.

 
9. Inne dane
W niektórych przypadkach Administrator może gromadzić automatycznie określone rodzaje informacji podczas wizyty Użytkownika na portalu. Takie dane związane z korzystaniem z portalu (np. adresy odwiedzonych na portalu stron, adres i port IP, identyfikator przeglądarki) są anonimowe         i przechowywane w formie zbiorczej oraz nie są udostępniane podmiotom trzecim. Dane te są wykorzystywane do ulepszania funkcjonalności portalu oraz generowania statystyk.
 
10. Dane osobowe będą przetwarzane w środowisku informatycznym, co oznacza, że mogą być tymczasowo przechowywane i przetwarzane w celu zapewnienia bezpieczeństwa i poprawnego funkcjonowania systemów informatycznych, np. w związku z wykonywaniem kopii bezpieczeństwa, testami zmian w systemach informatycznych, wykrywania nieprawidłowości lub ochroną przed nadużyciami i atakami.
11. Jeżeli Użytkownik umieszcza na portalu jakiekolwiek dane osobowe innych osób (w tym ich imię   i nazwisko, adres, numer telefonu lub adres e-mail), może to uczynić wyłącznie pod warunkiem nienaruszania przepisów obowiązującego prawa i dóbr osobistych tych osób.
 
12. Kontakt
Użytkownik portalu może w dowolnym czasie skontaktować się z nami w celu uzyskania informacji o tym, czy i w jaki sposób Administrator wykorzystuje lub zamierza wykorzystywać jego dane osobowe oraz w celu zgłoszenia wszelkich zdarzeń mających wpływ na bezpieczeństwo przekazu informacji       i danych. Adres email do kontaktu: agata@sklepnaturalny.com.
 
 

Najlepiej Sprzedające się produkty
Nowe Produkty
Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Zakupy według producentów

Logowanie
Zaloguj się tutaj jeśli masz konto lub zarejestruj się
Facebook
 
Sklep Naturalny Facebook Strona
Ostatnie posty na blogu Sklep Naturalny

Wiosna - Jak radzić sobie z problemami w wątrobie i pęcherzyku żółciowym?

według sklepnaturalny on 18 Feb 2022
Wiosna już za rogiem, tupta z niecierpliwością Wiosna to nowe życie, to element drzewa czyli wątroba i pęcherzyk żółciowy. Narodziny i dzieciństwo jest przypisane do tego elementu oraz kolor zielony i kwaśny smak. Wątroba jest najważniejszym narządem przechowującym krew i jest odpowiedzialna za regulację menstruacji. Od niej zależy swobodny przepływ Qi w ciele, kontroluje ścięgna, wpływa na stan paznokci i ma związek z oczami. Prawidłowy ruch Qi wątroby to łagodny ruch w górę (nazywane dużym Yang) oraz na zewnątrz, co przekłada się na trzy ważne aspekty: 1. Stan emocjonalny 2. Trawienie 3. Wydzielanie żółci. Zahamowanie krążenia Qi wywołuje frustrację, depresję lub tłumiony, niewyrażony gniew. Tym stanom emocjonalnym może towarzyszyć ból w obszarze podżebrowym, odczucie ucisku w klatce piersiowej, wrażenie „kuli” w gardle, rozpieranie w brzuchu, u kobiet może pojawić się PMS. Jeżeli przepływ Qi wątroby jest swobodny, żołądek może prawidłowo trawić pożywienie, a śledziona tranformować Qi z pokarmów. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej Wątroba jest związana z kreatywnością, spontanicznością, wzrostem, dążeniem do rozwoju i elastycznością. Jak wszystko, co rośnie, nie lubi być ograniczana, potrzebuje przestrzeni i swobody, natomiast źle znosi nacisk i presję. Pęcherzyk żółciowy odpowiada za zdolność do podejmowania decyzji i siłę przebicia, co jest niezbędne, aby nasze pragnienie rozwoju i wyrażenia siebie mogło się urzeczywistnić. Osoby, które łatwo się irytują i wybuchają złością mają napiętą wątrobę lub pęcherzyk, co wynika z frustracji poczucia braku swobody i niemożliwości realizacji swoich dążeń. Na zastój Qi w pęcherzyku podatne są osoby, które lubią mieć wszystko pod kontrolą. Osoby, które dużo myślą, przemyśliwują wszystko na wszelkie sposoby, analizują też łatwo popadają w stan zastoju. Jak wspierać element drzewa, aby był w równowadze? Trzeba uważać na pikantne, smażone jedzenie, czosnek, cebula, imbir, pieprz, chili oraz duża ilość mięsa i alkohol spowodują nadmiar gorąca w wątrobie, możemy wtedy mieć wybuchy złości, bóle głowy itp. Wspierające warzywa w takiej sytuacji to seler, biała rzodkiew, brokuły, cukinia, kapusta pekińska, kiełki, rukola, cykoria, radicchio, mniszek, pokrzywa a ze zbóż ryż i jęczmień. Generalnie wątroba lubi pokarmy ochładzające, zielone liście, które wspomogą oczyścić ten narząd z nadmiaru toksyn. Wiosna to odpowiednia pora na dodawanie do wszelkich potraw kiełków, które mają ogromny potencjał energii życiowej qi. W tym okresie, możemy zbierać świeże zioła, takie jak pokrzywa, mniszek lekarski, babka szerokolistna, szczaw, krwawnik, lebioda, jasnota biała (liście), które można dodać do sałatek, zup, kanapek lub innych potraw. Oczyszczająco także działa picie herbatki z natki pietruszki. Wiosną najlepiej jest gotować w szybkowarze, polecam też duszenie, krótkie gotowanie, lub fermentację czyli kiszonki, które z powodu smaku kwaśnego również wspierają wątrobę. Co jeszcze jest ważne oprócz jedzenia, aby wątroba i pęcherzyk żółciowy były w równowadze? Znaleźć sposób na wyrażanie swojej kreatywności i jej regularne praktykowanie, bardzo ważny jest sen, odpowiednia ilość godzin i kładzenie się do łóżka do godziny 22.00. Relaks w godzinach 13 - 15 ponieważ jest to przedział czasowy minimum energetycznego Wątroby. Dla pęcherzyka żółciowego bardzo istotna jest umiejętność odpuszczania czyli oduczyć się nadmiernie kontrolować swoje otoczenie. Również zmniejszenie presji czasu, ograniczenie codziennego stresu, pośpiechu i napięcia jest tutaj niezbędne. A co jest najlepszym lekarstwem na zbyt duży stres?, oczywiście radość jest emocją, która równoważy wszystkie pozostałe, więc warto zadbać, aby była obecna na co dzień w Naszym życiu! Sprawiaj sobie codziennie drobne przyjemności. wyjdź na łąkę, do lasu. Przypomnij sobie, że jesteś częścią natury i podlegasz jej prawom.   Spring is around the corner, patter impatiently Spring is a new life, it is an element of the wood, i.e. the liver and gallbladder. Birth and childhood are assigned to this element, and the color is green and sour taste. The liver is the most important blood storage organ and is responsible for the regulation of menstruation. It determines the free flow of Qi in the body, controls the tendons, affects the condition of the nails and is related to the eyes. Normal movement of the liver's qi is gentle upward (called large yang) and outward movement, which has three important aspects: 1. Emotional state 2. Digestion 3. Secretion of bile. Inhibition of Qi circulation causes frustration, depression, or repressed, inexpressible anger. These emotional states may be accompanied by pain in the subcostal area, a feeling of pressure in the chest, the feeling of a "ball" in the throat, stretching in the abdomen, in women, PMS may appear. If the liver Qi flows freely, the stomach can digest the food properly and the spleen can transform the food Qi. In Traditional Chinese Medicine, the Liver is associated with creativity, spontaneity, growth, development and flexibility. Like everything that grows, it doesn't like to be constrained, it needs space and freedom, but it doesn't take pressure well. The gallbladder is responsible for the decision-making and puncture power necessary for our desire to grow and express ourselves. People who get irritated easily and outbursts of anger have a strained liver or bladder, which results from the frustration of a feeling of lack of freedom and inability to achieve their goals. People who like to have everything under control are susceptible to Qi stagnation in the follicle. People who think a lot, think through everything in all ways, and analyze easily fall into a state of stagnation. How to support the tree element to keep it in balance? You have to be careful with spicy, fried food, garlic, onion, ginger, pepper, chili and a lot of meat and alcohol will cause excess heat in the liver, then we can have outbursts of anger, headaches, etc. Supporting vegetables in such a situation are celery, white radish, broccoli, zucchini, Chinese cabbage, sprouts, arugula, chicory, radicchio, dandelion, nettle and cereals - rice and barley. The liver generally likes cooling green leaves to help cleanse the liver of excess toxins. Spring is the right time to add sprouts, which have a huge potential for qi life energy, to any food. During this period, we can harvest fresh herbs such as nettle, dandelion, plantain, sorrel, yarrow, lebioda, white light (leaves) to add to salads, soups, sandwiches or other dishes. Drinking parsley tea is also cleansing. In spring it is best to cook in a pressure cooker, I also recommend stewing, short cooking or fermentation, i.e. silage, which, due to the sour taste, also supports the liver. In addition to food, what else is important to keep the liver and gallbladder in balance? Find a way to express your creativity and practice it regularly, it is very important to sleep, get enough hours and go to bed by 10 p.m. Relax from 1 p.m. to 3 p.m. because it is the time period of the liver's energy minimum. For the gallbladder, the ability to let go is very important, i.e. unlearn yourself to excessively control your surroundings. Also, reducing time pressure, reducing daily stress, rush and tension is essential here. And what is the best remedy for too much stress? Of course, joy is an emotion that balances all the others, so it is worth making sure that it is present in our lives every day! Treat yourself to small pleasures every day. go out to the meadow, to the forest. Remind yourself that you are part of nature and subject to its laws.

Jaki ma wpływ stan naszego organizmu na codzienny nastrój?

według sklepnaturalny on 11 Jan 2022
Czy słyszeliście kiedyś o tym, że stan naszych organów wewnętrznych jest powiązany z tym jaki mamy nastrój, jakie emocje się pojawiają w nas? i odwrotnie nasze nawyki emocjonalne, rekcje do których jesteśmy przyzwyczajeni, które tworzą w nas różnego rodzaju uczucia, mogą wpływać na stan naszych organów wewnętrznych? W Tradycyjnej Medycynie Chińśkiej, każdy główny organ jest powiązany z jakimś konkretnym uczuciem.   Zimą jest czas Nerek i Pęcherza Moczowego. Kiedy mamy niedobór nerek, nasila się w nas poczucie lęku, niepokoju, obniża się poczucie własnej wartości, boimy się porównywania i oceny innych. Przy osłabionych nerkach wycofujemy się z życia, spada nasza energia życiowa do depresji włącznie, pojawia się lęk przed zmianą, przed nowym, łatwo ulegamy wpływom innych, ponieważ silne nerki to silna wola. Przy słabych nerkach nie ma jasnej wizji siebie, tego co chcemy osiągnąć, dokąd zmierzamy i łatwo wtedy nami manipulować. Ważne jest też, że możemy pogorszyć stan nerek, gdy nawykowo się martwimy o przyszłość i ciągle narzekamy. Niedługo zawita do nas wiosna, a w tym czasie króluje Wątroba i Pęcherzyk Żółciowy. Niedobór w wątrobie Tradycyjna Medycyna Chińska wiąże z gniewem. Wyczerpana krew, zablokowane Qi wątroby, czy nadmiar gorąca w wątrobie to tylko część z problemów, które mogą doprowadzić do łatwego wpadania w złość. Jeżeli wychowaliśmy się w społeczeństwie polskim, to warto wziąść pod uwagę ten aspekt, ponieważ tutaj nawyki społeczne - emocjonalne również mogą osłabiać wątrobę poprzez ciągłe narzekanie i niezadowolenie oraz irytację. Serce czyli okres letni, ciepło, słońce, radość. Nadmierna ekscytacja, pobudzenie, osoby które mowią bardzo dużo i szybko, powtarzające się na okrągło będą miały niedobór w sercu. Śledziona i Żołądek czyli późne lato. Niedobór w tym elemencie wyraża się poprzez nadmierne zamartwianie się o przyszłość, dzielenie włosa na czworo, wyobrażanie sobie negatywnych scenariuszy, ciągłe przerabianie negatywnych, przykrych historii z przeszłości, nastawienie się na zły obrót sprawy. Płuca czyli jesień. Niedobór w płucach objawia się takimi uczuciami jak smutek, żal, melancholia. Jeżeli mieliśmy trudne doświadczenia w okresie dziecięcym, wchłanialiśmy głęboko smutek naszego rodu, to on będzie manifestował się w dorosłości poprzez różnego rodzaju problemy zdrowotne np. przewlekły kaszel, płytki oddech, brak energii, słaby, cichy głos , słaba odporność. Mam nadzieję, że ten temat troszkę Wam rozjaśni jak współpracuje ze sobą nasze ciało fizyczne i emocjonalne. Napiszcie swoje odczucia po przeczytaniu tekstu, czy podoba się Wam i czy wniósł coś wartościowego do Waszego życia . Pozdrawiam Agata ze Sklepu Naturalnego P.S. Polecam mój profil na FB "Agata Brzezińska - Życie w zgodzie ze sobą", znajdziecie tam więcej informacji na temat zdrowia w podejściu holistycznym i wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej https://www.facebook.com/Agata-Brzezi%C5%84ska-W-zgodzie-ze-Sob%C4%85-In-harmony-with-Yourself-102580221667062  

Kosmetyki Naturalne |